» Cranialosteopati    » Vid direkta skador mot kroppen    
» Förlossningar    » Arbetsskador

Cranialosteopati

Arbetsskador
är trots avancerad teknisk utveckling på arbetsplatserna vanliga. Till stor del beror detta på att färre människor skall utföra flera personers arbetsuppgifter. Helst ska vi kunna utföra alla arbetsuppgifter på en arbetsplats. Detta visar sig ofta kunna skapa stress då vi måste göra saker som vi inte är bra på. När vi blir stressade känner vi inte varningssignalerna. Vi sitter/står kanske fel eller gör onödiga rörelser och ofta i fel höjd. När arbetet krånglar signalerar kroppen panik och börjar att insöndra flykthormoner för att skynda på arbetet. Fortsätter vi i detta ekorrhjul är vi kanske på väg mot utbrändhet, hjärtinfarkt eller något ändå värre om vi inte kan vända förloppet.

Skador av monotona rörelser t. ex musarm
Man tycker inte att den lilla rörelsen skulle kunna ge en skada. Det kan den inte heller, om den inte upprepas tillräckligt ofta. Om man dock gör denna lilla rörelse för många gånger per dag, skapas en spänning i hela armen ända upp i nacke och huvud. Denna spänning ger en rörelseinskränkning i hela armen. Detta är ett typiskt exempel på en liten skada som ger stora problem.

Det är viktigt hur man sitter, står och lyfter
Om sticker händerna under skinkorna på dig själv när du sitter ned, känner du en benknöl mitt under vardera skinkan. Längre bak och i kroppens medellinje finner man den nedersta svanskotan. Dessa tre strukturer skall bilda en trebent pall på vilken din kroppsvikt skall vila.

Försök alltid att sitta och stå rätt
Om du lägger det ena benet över det andra, väger din kropp över så att kroppsvikten hamnar på det undre benets skinka. Bäckenets snedställs och kotpelaren måste bilda en motvikt till bäckenets för att skapa balans. Använd en låg fotpall istället för att korsa benen.
En annan variant är att gosa till det i soffhörnet, vika båda benen åt samma håll, kanske vrida överkroppen mot TV:n. Då kanske hela din vikt vilar på ena höften, gissa om det blir snett?
Om du glider ned i soffan/fåtöljen och placerar fötterna högre än rumpan, intar ländryggen en omvänd kurva. Istället för en svank får du en kut. Har du tidigare problem här så förvärras de av denna ställning.

När du står upp kan du tänka på kotpelaren som en lodrät axel från huvudet och ända ned till golvet. Runt denna axel skall din kropp röra sig. Tänk dig att du skall ha lika mycket vikt på vardera foten. Låtas att du står mitt i din egen kropp och varken lutar framåt eller bakåt.

Om du har ett stillastående arbete vid en bänk eller ett löpande band. Se efter om det går att luta låren eller magen emot bänk/band, så att du får ett stöd när du arbetar.

När du lyfter skall du sträva efter att böja knäna, hålla ryggen rak och lyfta så nära din egen kropp som möjligt.Delar av texten har jag köpt från Elisabeth och Clive Hayden Osteopater D.O. England. Texten i övrig har jag producerat själv och därför är den absolut förbjuden att kopiera.
Översättning Helen Johansson,
tekningar Bosse Svensson Blomén.

Copyright © Hälsoverksta'n 2005